Eerste paal 27 zorgwoningen in Stationskwartier Kampen geslagen

Door: Mondria Advies, donderdag 30 september 2021

Na vele jaren van intensieve voorbereidingen zal op 6 oktober aanstaande wethouder Jan Peter van der Sluis samen met enkele toekomstige bewoners de eerste paal slaan voor 27 zorgappartementen in het Stationskwartier in Kampen. Het plan is ontwikkeld door ontwikkelaar Loostad Vastgoedontwikkeling B.V. uit Apeldoorn in samenwerking met Mondria Advies uit IJsselmuiden. Van der Steeg Bouw en Ontwikkelen uit Genemuiden realiseert het nieuwe gebouw en zal het ook exploiteren. PGVZ zal zorg bieden aan de nieuwe bewoners van de zorgappartementen. De gemeente Kampen heeft de ontwikkeling op de prachtige plek nabij het Station-Zuid in het centrum van het Stationskwartier mogelijk gemaakt. Een unieke samenwerking tussen partijen die hiermee gezamenlijk een aanbod creëren, waarin het mogelijk is om zelfstandig te wonen in een mooi appartement, binnen de sociale huurgrenzen en waarbij 24-uurszorg aanwezig is. De doelgroep betreft mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking.

De woningen voorzien in een grote behoefte. Bewoners willen ondanks hun beperking, net als iedere andere jongvolwassene, veel liever zelfstandig wonen en tegelijkertijd een beroep kunnen doen op professionele verzorging en verpleging. Alle appartementen zijn daarom zelfstandige woningen met een eigen woon- en slaapkamer, badkamer en keuken. En voorzien in alle eisen die nodig zijn voor zorgverlening. Op elke verdieping is een gezamenlijke huiskamer waar de bewoners de gezelligheid kunnen opzoeken als zij dat willen. Het gebouw staat midden in de samenleving op een prachtige locatie direct tegenover het station Kampen Zuid, zodat ook openbaar vervoer dichtbij is. Met deze ontwikkeling spelen eerder genoemde partijen nadrukkelijk in op een maatschappelijke trend dat huisvesting en zorg gescheiden worden en waarbij zorg niet bij voorbaat leidend in het leven moet zijn.

Op de begane grond zijn verschillende maatschappelijke functies aanwezig zoals onder andere ruimten voor PGVZ en dagbesteding .

Als de bouw volgens planning verloopt zullen de bewoners over een jaar hun appartement kunnen betrekken en er vervolgens met heel veel plezier gaan wonen.