Zorghoeve op het platteland

Locatie

Opdrachtgever:
Zorghoeve De Port
www.deport.nl

Beelden

Het boerenleven

Zorghoeve De Port in Kelpen-Oler biedt al enige jaren dagopvang aan thuiswonende mensen met dementie. In combinatie met de nog altijd draaiende boerderij levert dit allerlei gevarieerde binnen- en buitenactiviteiten op, zoals:

  • het voederen van de kalveren;
  • het verschonen van de konijnenhokken;
  • onderhoud in de moestuin;
  • diverse reparatiewerkzaamheden waarvoor een werkplaats is ingericht;
  • het dagelijks bereiden van de warme maaltijd met verse ingredi├źnten uit eigen tuin.

Uitbreiding woonfunctie

Op basis van signalen van deelnemers aan de dagopvang heeft het ondernemersechtpaar de activiteiten uitgebreid met een woonfunctie voor in totaal 22 bewoners. Op de begane grond zijn twee groepswoningen gerealiseerd voor bewoners met een zware zorgindicatie; op de verdieping vier ruime appartementen voor mensen met een lichte zorgvraag waar zorg op afroep beschikbaar is. Financiering van de zorgverlening gebeurt deels via het persoonsgebonden budget, deels via zorg in natura en een constructie van onderaannemerschap met een reguliere zorgaanbieder.

Nieuwbouw

Als uitbreiding van de dagopvang heeft De Port in 2013 de nieuwbouw gerealiseerd van de Zorghoeve. Mondria Advies heeft het ondernemersechtpaar ondersteund bij de financieringsaanvraag, het opstellen van het ondernemingsplan en het uitwerken van de woonzorgarrangementen.